Ask Gabi Badaluta

#ASKGABIBADALUTA

Pe aceasta pagina ai posibilitatea de a pune intrebari directe psihologului Gabi Badaluta.

Raspunsurile la intrebarile tale iti vor fi oferite direct de catre Gabi fie printr-un video dedicat, fie printr-un raspuns text atasat intrebarii tale.

Daca vrei sa afli cauza emotionala din spatele bolii sau a problemei tale, foloseste sectiunea de comentarii de mai jos si scrie intrebarile tale concrete pentru Gabi.

48 Comments

  1. Gabriela spune:

    Dna psiholog, ma bucur nespus pentru ca ne oferiti oportunitatea sa va intrebam in mod direct si sa ne raspundeti.
    Intrebarea mea ar fi urmatoarea: – Daca plecam de la ideea ca alergia la polen sau diferite alimente (de exemplu) este o afectiune (boala) psihosomatica 100% – CUM si DE CE se poate ca aceasta sa apara la copii mici a caror facultati mentale nu sunt dezvoltate si CUM, in acelasi context (copii mici) putem vindeca prin folosirea mijloacelor psihologice aceste afectiuni? Va multumesc frumos!

    • Emilia spune:

      In prezent am 54 de ani. Sufăr de insomnie și am exces de greutate de la vârsta de aprox 35 de ani. De asemenea am și depresie pe care o controlez cu anti depresive. Ce credeți că m-ar putea ajuta să-mi rezolv aceste probleme?
      Vă mulțumesc anticipat!
      ❤️ Emilia

      • Gabi Badaluta spune:

        Te salut cu drag Emilia!
        Ce s-a intamplat in urma cu 35 de ani? Ce eveniment de viata ai experimentat?
        Insomnia si depresia sunt foarte strans legate intre ele. Intrebarea este: Ce te tine treaza noaptea? Ce fel de ganduri? Te acuzi, te invinovatesti, te autodevalorizezi? Cum arata viitorul pentru tine?
        Greutatea in exces poate fi ca un scut, un zid de aparare. Ai pe cineva in prajma ta care te cam agreseaza?

        Emilia, am scris o carte care in care descriu pe larg aceste suferinte. Iti recomand sa o citesti
        https://gabibadaluta.com/produs/harta-vindecarii/

        Spor la constientizari!

      • Oprea Corneliu spune:

        Buna seara,
        Am 66 ani cu probleme mari de sanatate. In 2016 operat de cancer de prostata, acum inainte de incepere chimio si radio pentru un cancer T2 de rect. Desi vegan in 2016, cancerul a aparut si s-a proliferat.Consider ca Emotiile negative si Gândurile au condus aici. Va rog, ma puteti ajuta sa identific cauza si sa o inlatur?
        Multumesc

    • Gabi Badaluta spune:

      Bine te-am gasit, draga Gabriela!
      Alergiile sunt reamintiri ale unui eveniment ce s-a produs intr-un context de separare.
      Copiii sunt rezultatul uniunii dintre mama si tata. Ei mostenesc amintirile noastre celulare in care sunt inmagazinate inclusiv trairile parintilor si cele din neam. Asa se explica faptul ca faci o anumita boala ca si cineva din familie.
      Copiii se nasc cu un sistem emotional mult mai dezvoltat decat facultatile mentale, pentru ca emotiile si manifestarea lor ne ajuta mai mult la supravietuire decat mintea cognitiva, in special in prima parte a vietii, cand este singurul mod de comunicare.
      Nascandu-se cu o problema de sanatate sau dezvoltand una in primii ani ai copilariei, este ca un semnal de alarma pentru parinti ca exista o mare suferinta netratata in acea familie. Cu cine nu ai facut pace tu ca mama? Pe cine nu ai iertat? De cand a pornit alergia copilului? Ce s-a intamplat chiar inainte de a-i aparea alergia in familia voastra?

      Gasesti cateva video-uri utile legate de acest subiect si descrise mai pe larg pe canalul meu de YouTube https://www.youtube.com/watch?v=AzVvdnKsyEM

      Iti doresc sa aveti parte de multa sanatate si bucurii!

    • Natalia spune:

      Iti multumesc mult pentru raspuns dar frica este pentru ca am pierdut o sarcina anul trecut si cred mai mult ca ar fi acesta motivul….dar sunt din nou insarcinata si acuma sunt mult mai lijistita emotional oricum lucrez la acest capitol o seara frumoasa.

  2. Andreea spune:

    -Am cistita. Am mai avut probleme si in adolescenta, iar acum a apărut iar. Pe lângă asta cred ca am răcit si la ovare.

    – am probleme cu unghiile incarnate.
    – dureri de stomac si arsuri de ani de zile.

    Mulțumesc!

    • Gabi Badaluta spune:

      Te salut Andreea!
      La ce varsta mai exact a aparut cistita si ce s-a eveniment intamplat atunci in viata ta? A intrat cineva cu forta in teritoriul tau? Ai suferit vreo pierdere?

      Unghiile incarnate apar cand nu reusim sa ne exprimam furia. O retinem in interiorul nostru, iar corpul trebuie sa suporte aceste emotii daca noi nu le eliberam.

      Durerile de stomac apar ca urmare a unor neintelegeri in familie. Care este situatia emotionala in familia ta?

      Sa fii sanatoasa!

  3. Denisa spune:

    Buna ziua ! Încă din copilărie pot spune ca am fost văzută de către cei din jur ca o fire foarte sensibilă însă uitându ma in spate consider ca am fost puternica înfruntând anumite probleme din familie , acum la vârsta adolescentei (am 18 ani) ma bucur de rezultate școlare foarte bune însă nu am încredere in mine și acest lucru nu e înțeles de cei din jur , unii cred ( profesori , părinți ) ca ma alint și ca de fapt eu le știu pe toate , însă eu chiar nu am încredere in mine , am avut și atacuri de panica dupa moartea unei prietene in clasa a 5 a și arunci rezultatele școlare nu au fost afectate , însă eu nu ma simt încrezătoare și mi e teama de eșec și de faptul ca nu voi intra unde îmi doresc cel mai mult , la medicina . Cum as putea sa mi înfrunt cu adevărat aceasta problema ? Multumesc , îmi pare rău ca nu am fost foarte exactă .

    • Gabi Badaluta spune:

      Draga Denisa,
      In cazul tau cred ca este vorba de o gestionare deficitara a emotiilor legate de frica de moarte.
      Cum reactioneaza parintii tai in fata temei de moarte, ce stii despre moarte si viata de apoi?
      Care sunt credintele tale legate de moarte?

      Fa o lista cu fricile tale si observa cat sunt de reale.

      Esti fericita in viata? Ce te face fericita?

      Daca fricile sunt puternice, iti recomand sa consulti un psihoterapeut.

      Sa ai parte de constientizari placute!

  4. Simona spune:

    Buna vroiam sa intreb atacurile de panica cărui fapt se datorează ? Dereglările hormonale și menopauza precoce la 41 de ani ?multimesc

    • Annes spune:

      Buna seara!
      As dori sa va intreb daca in intocmirea hartii vietii importanta este data diagnosticarii unei boli sau data conflictului?Uneori primim un diagnostic dupa ceva timp de la aparitia simptomelor,poate chiar ani ..Ce data este relevanta practic pentru a imparti la 2?Evenimentele care se repeta ciclic la un numar de ani cum se pot explica si integra?Este o alta schema de calcul ?
      Mulțumesc anticipat !

      • Gabi Badaluta spune:

        Buna Annes,
        Da, este foarte important sa stii data cat mai apropiata a diagnosticului ca sa poti face o impartire corecta. Mergand pe ciclicitatea de 2, vei putea conecta diverse evenimente si emotiile lor din viata ta pentru a vedea tabloul complet. Asta pentru a constientiza care sunt repetitiile din viata ta si de a schimba ce nu e functional, pentru a fi sanatoasa.

        Acest subiect l-am abordat pe larg in cartea Harta vindecarii pe care o gasesti de cumparat pe site:

        https://gabibadaluta.com/produs/harta-vindecarii/

        Iti doresc sa ai parte de constientizari profunde!

    • Gabi Badaluta spune:

      Draga Simona,
      De cand ai atacuri de panica?
      Care sunt fricile tale?
      Fa o lista cu cele mai mari frici ale tale si observa cat sunt de reale.

      Menopauza precoce apare cand ai avut in familie o persoana care a nascut dupa 40 ani si a regretat foarte tare. Aceasta informatie s-a transmis transgenerational, iar faptul ca tu o manifesti poate insemna ca ai conflicte legate de copii.

      Dereglarile hormonale se refera tot la zona genitala? Daca da, atunci pot fi si conflicte sexuale asociate.

      Fa o cercetare in neam si observa cum a fost maternitatea pentru femeile din neamul tau.

      Te invit pe canalul de YouTube sa urmaresti cateva video-uri care iti pot clarifica aceste notiuni: https://www.youtube.com/watch?v=rjA9c2ZBUDE

      Multa sanatate sa ai!

  5. Sabina spune:

    Buna ziua. Ma numesc Sabina, am 39 de ani, locuiesc in Italia si doream sa va intreb daca exista cauze psihologice in ceea ce priveste supraponderabilitatea?
    Pot sa imi reglez si sa imi mentin o greutate stabila dorita – constientizand „ceva” si gandind intr-un fel anume??
    Adevarat este ca muncesc mai mult de la birou, exercitiu fizic nu prea am timp sa fac decat de doua sau trei ori pe saptamana – mers la plimbare 60 min. si mai am acasa o bicicleta si o banda de alergat pe care le mai folosesc din cand in cand dar nu regulat :). Fara a manca mult atunci cand mananc o fac cu pofta indiferent ce ar fi. Dar pe langa toate acestea – ma gandesc ca poate exista o „programare” mentala care chiar si atunci cand reduc greutatea (se intampla in perioadele in care fac regulat exercitiu) – dupa o perioada „ma sabotez” cumva si revin iarasi la „supraponderabilitate”.
    Va multumesc mult si va doresc multa sanatate!

  6. Otilia spune:

    Bună seara! As dori sa știu care sunt cauzele emoționale ale ficatului gras. Mulțumesc!

    • Gabi Badaluta spune:

      Buna Otilia. Ficatul gras are 2 tipuri majore de conflicte in spate.
      Ficat gras:
      1. Ma gandesc ca ficatul nu e apt sa metabolizeze mancarea pe care o mananc, poate manac gras sau mancare pe care o consider nesanatoasa.
      2. Cantitatea de zahar e fff mare si ficatul il metabolizeaza in grasime.
      Ficatul e o rezerva de energie.
      Daca e foarte multa grasime in ficat, se activeaza tuburile colectoare renale. Proteinele se pot transforma in grasime cu acest program de TCR.
      Cand sunt active tuburile colectoare renale, avem urmatoarele conflicte active:
      1. Ma simt singura si abandonata
      2. Ma zbat ca un peste pe uscat
      3. Conflict de supravietuire

      Sugestia mea este sa iti vindeci prima data trairile de singuratate, abandon.

      Apoi, cum stai cu sentimentul de respect? Te simti respectata sau simti ca cineva iti calca mereu acest sentiment in picioare?

      Sa fii sanatoasa!

  7. Nicoleta Vincea spune:

    Bine te-am găsit dragă Gabi.
    Mulțumesc pentru această oportunitate de a-ti adresa o întrebare, și anume:
    Care este conflictul emoțional care declanșează ruptură de perineu cu prolaps genital, cistocel și rectocel.
    Mă numesc Nicoleta, am 53 de ani și sunt dreptace.
    Mulțumesc mult!
    Să fii iubită!

  8. Natalia spune:

    Buna ziua am 31 ani si cind primesc vreo stire proasta sau ma speri mi se incordeaza in burta cum ar fi partea ovarelor sau uterul nu stiu cum sa explic ma puteti ajuta cu un sfat va rog .multumesc mult.

  9. Ioana spune:

    Buna ziua, cred ca ma confrunt din nou cu o depresie pe care nu stiu sa o gestionez. Nu sunt multumita de viata pe care o am si parca nu mai sunt conectata la mine, la viata ,nu ma pot bucura de nimic pentru ca ma percep ca o ratata. Am plecat in strainatate din 2015 pt ca nu ma mai intelegeam cu parintii ( ma simteamsingura,fara nici un suport mental,emotional),aveam acelasi gen de stari de nemultumire,vinovatie un blocaj parca in gandire similare cu trairile mele de acum.Simt ca repet un pattern si nu vreau sa cad adanc in depresie. Stiu ca pot sa mi schimb gandurile negative dar mi e foarte greu. Cum sa ma ajut sa ma schimb si sa reiau controlul asupra vietii mele ? Multumesc

    • Gabi Badaluta spune:

      Buna Ioana. Cand te simti ca o ratata, te devalorizezi foarte tare si iti stergi bucuria din viata. Asta duce automat la incertitudine fata de viitor.
      Devalorizare + vina + lipsa de speranta fata de viitor este ecuatia perfecta pentru depresie.
      Cu siguranta ai si multa furie indreptata catre tine.
      Incepe sa te ierti, sa fii mai blanda fata de tine si sa te apreciezi pentru ce esti acum. Nimeni nu e doar rau sau doar bun. Fiecare avem parti bune si parti mai putin bune.

      Esenta vietii este bucuria si starea de bine. Gaseste calea sa simti bucurie zilnic in viata ta!

      https://gabibadaluta.com/4-pasi-simpli-de-urmat-despre-cum-sa-te-mentii-sanatos/

  10. mocanu spune:

    am un nepotel care are niste ticuri verbale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *